Yavru Köpeğinizi Alırken

Sağlıklı Bir Köpek Seçimi

İlk Gün

Tanıştırma

Veteriner Hekime İlk Gidiş

Mama Alırken Dikkat

Köpeğinizi Büyütürken

Diş Sağlığı

Uyuma, Egzersiz, Oyun

Pratik Bilgiler

Aşılama Ve Önemi

Çalışan Köpek Sahibi İçin

Gebelik ve Doğum

Köpeğinizin Güvenliği

Köpekle Yolculuk

Davranış Eğitimi

Köpek İsimleri

Köpek Irkları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAVRANIŞ EĞİTİMİ

     Köpeği davranış konusunda eğitmek ve kötü alışkanlıklarından vaz geçirmek için hiçbir zaman çok geç değildir. Sorunlu bir hayvan sahibi olarak daha tasmaya alıştırmadan onu bu gibi hususlarda eğitebilirsiniz. Birkaç gün içinde kendi ismini, HAYIR, GEL, DUR gibi sözcükleri öğrenmelidir. Bu tür problemlerle ve çözümleriyle ilgili bir liste aşağıdadır.
DİLENME
    
Bu alışkanlık köpek çok küçükken başlar ve hemen durdurulması gerekir. Aile yemek zamanı masanın etrafında toplandığı zaman yavru bir köpeğin dilenmesi normaldir. Bunu yaptığında onu ciddi bir sesle uyarınız. Ya başka bir odaya götürünüz yada teneke kutuyu sallayarak HAYIR, YAT AŞAĞI, DUR veya YERİNE GİT komutlarını veriniz. Bunları devamlı bir şekilde uygularsanız o da bu kötü huyundan vaz geçecektir. Sakın hoş görülü davranmayınız ve hiçbir zaman ona yemek masasından yiyecek vermeyiniz.
ÇÖP KUTULARI VE TENEKELERİ
    
Yavru bir köpek için çöp kutularının veya tenekelerinin içine girmek normal bir şey sayılmalıdır. Yemek kokularıyla uyarılmış ve etrafa dağılabilen kağıt parçaları ve kutularla oynamak isteyecektir. Bu problemden kaçınabilmek için en iyi yöntem bu gibi şeyleri yavru köpeğin erişemeyeceği yerlerde tutmaktır. Bu evinizde mümkün değilse o zaman yine ciddi ve devamlı bir biçimde uyarılması gerekmektedir. Kısa zamanda çöplere HAYIR denildiğini öğrenecektir.
ARABALARI KOVALAMAK
    
Yavru köpeğiniz, koşu yapanları, bisiklete binenleri ve arabaları kovalıyorsa onu tasmasız dışarı çıkarmayınız. Kovalamaya başlayınca bırakınız tasma ipinin sonuna kadar koşsun. İp sonuna geldiği zaman ipi çekerek HAYIR deyiniz. Zamanla kovalamayı boynundaki ağrı ile eşit görecektir. Problemin niteliğine göre 1,5 metre ile 9 metre uzunluğunda bir tasma ipi kullanınız.
AŞIRI HAVLAMA
    
Havlamanın belirli bir ölçüsüne izin verilebilir. Köpeğiniz aynı zamanda sizin koruyucunuz da olmak istiyorsa bırakın olsun. Ancak aşırı havlama çoğu kez paralı tenekenin sıkıca ve sesli olarak sallanıp ciddi bir HAYIR komutu ile kolayca düzeltilebilir.
HIRLAMA VE ISIRMA
     
Isıran köpeklerin çoğunluğu şımartılmış köpeklerdir. Yavru bir köpek iken hırlamaya başlamış ve cezasız kurtulmuşlardır. Sonra da ısırmak istemişler ve gene cezasız kalmışlardır. Köpeğin biri bir insanı ısırabileceğini öğrenirse ona artık güvenilemez. Daha sonra hep ısıracaktır. Çözüm bunu başlangıçta önlemektir. Mamasını yerken mama kabını almakla işe başlayınız. Hırlarsa ön ayakları yerden kesilene kadar ensesinden tutup onu havaya kaldırıp onu uyarınız. Ve tekrar mamasını biraz da teselli edici sözlerle veriniz. Hırlamaya devam ederse para kutusunu kullanınız. Bu usul genellikle iyi sonuç verir.
SERSERİ DOLAŞMA
    
Olgun bir köpeğe serseri olup devamlı sağda solda sürtmenin doğru olmadığını öğretmek mümkün olmasa da yavru bir köpeği eğitmek epeyce basittir. İşin anahtarı ona bahçesinin sınırlarını öğretmektir. Burada da ona aslında kötü bir huyu önleyici nitelikte iyi bir huy aşılamaktasınız. Tasmasını boynuna takınız ve bahçeden dışarı doğru yürümeye başlayınız. Kenara gelince HAYIR diyerek onu geri çekiniz. Bunu defalarca tekrarlayınız.
UYSALLIK EĞİTİMİ
     
Uysallık eğitiminin önemi anlatmakla bitirilemez. Çağrıldığı zaman gelmesini öğrenmiş olması, örneğin köpeğinizin hayatını kurtarabilir. Elbetteki iyi eğitilmiş bir köpekle yaşamak sizi tasmasından çekerek caddeye sürükleyen, çamurlu patileriye üstünüze atlayan veya misafirlerin önünde sakin sakin oturmayı reddeden bir köpeği olmaktan çok daha kolaydır.

Copyright 2007, Hanvet Clinic. Tüm Hakları Saklıdır. Bem Computer